Varför en bransch konsolideras

Alla marknader har sin utvecklingsprocess, från att den skapas till att den etableras, mognar och slutligen förändras eller dör ut på grund av konkurrens eller teknikutveckling. Vi kommer här titta på flyttbranschen som exempel och varför den kan komma att konsolideras framöver.

Vad innebär konsolidering?
Konsolidering innebär inom näringslivet att många små aktörer köps upp eller går samman. Därmed förändras en bransch från att bestå av många små spelare till ett fåtal riktigt stora aktörer. Det är ett vanligt fenomen att företag som växer och tjänar bra pengar köper upp konkurrenter och bygger stora koncerner.

Växa organiskt
Om du till exempel driver en flyttfirma som omsätter 20 miljoner kronor om året och vill växa så kan du göra det genom att anställa säljare som till exempel ska få in företagskunder. En riktigt duktig säljare kanske kostar en miljon om året och kan generera intäkter på fem till tio miljoner för en flyttfirma.

Riskerna med organisk tillväxt
Sannolikheten att du får tag på en säljare som genererar intäkter som flyttfirma stockholm på fem till tio gånger sina egna kostnader hos är ganska liten. Risken är stor att säljaren på kort sikt täcker sina egna kostnader men att vinsterna uteblir. Även om säljaren är riktigt bra på sitt jobb kommer han i bästa fall att få företaget att växa med 25-50 procent på ett par års tid.

Växa genom förvärv
Om du väljer att förvärva en flyttfirma istället för att växa organiskt kan du få en tillväxt på 50, 100 eller till och med 200 procent på en affär. Genom att använda någon miljon i eget kapital, ta in kapital från en investerare som vill vara med på er tillväxtresa och sen låna pengar från banken kan ni köpa en konkurrent, ta över deras anställda, deras kunder, deras bilar och deras vinster i ett svep.

Flyttbranschen
Genom att snabbt söka på ordet flytt kan vi ser att det finns uppåt 600 företag som bedriver flyttfirma i Sverige, totalt är det säkert fler ändå. Endast 50 bolag, dvs färre än tio procent har en omsättning på mer än tio miljoner kronor. Därmed finns det många små aktörer och endast en handfull stora.

Konsolideringen tar fart
Om en aktör bestämmer sig för att växa och genomför ett par förvärv brukar det väcka liv i konkurrenterna. Man ställer sig då frågan om man vill bli uppköpt eller köpa upp. De som vill finnas kvar i längden kommer sakta men säkert tvingas att göra som konkurrenterna och förvärva för att behålla sin marknad och konkurrenskraft.