Hur får man sitt första jobb?

Vi har ett enormt kompetensgap i Sverige idag. Samtidigt som företagen skriker efter folk går det människor arbetslösa. Bland annat är det många unga människor som är utanför arbetsmarknaden. Man kan fråga sig vad det beror på men ett sätt att bidra och motverka detta är att dela med sig av tips. Här kommer några tips på hur man får sitt första jobb.

Knacka dörr

Förr i tiden gick ungdomar runt från ena företaget till det andra och fråga efter jobb. Det var inte ovanligt att man såg något gå till varenda butik och varenda fabrik på hela orten och lämna ut sitt cv. Det låter kanske lite märkligt men även om du exempelvis drömmer om att jobba på en webbyrå kan dörrknackning vara en bra idé. Den som knackar på, tar i hand och presenterar sig har åtminstone en chans att få ett jobb. Den som gömmer sig hemma och inte ställer frågan får garanterat inte jobbet.

Inte drömmen men ett jobb

Även om du besöker en webbyrå och vill jobba som skribent så kanske du får höra att de söker någon som kan svara på offentliga anbud. Det kanske inte är ditt drömjobb men det är i vilket fall ett jobb, på en webbyrå. Nästa steg är att inte gå så långt som att be om ett jobb. Om du ändå är arbetslös kanske det kan vara värt chansen att be om en praktikplats. Att få in en fot på ett företag du drömmer om att jobba på måste vara bättre än att sitta hemma och missa möjligheterna.

Nätverka digitalt

Något som kan fungera lika bra är att använda sociala medier till att vara social, med rätt personer. Vill du jobba med webb, leta upp de som jobbar på webbyrå och är aktiva på till exempel LinkedIn. Knyt kontakt, var intresserad, ställ frågor och visa att du vill något. Med lite tur kanske du får frågan om en intervju och landar ett jobb till slut.

Utbildning

Att utbilda sig ger kunskapen som behövs för att göra ett jobb men det ger dig inte ett jobb. Du kanske vet hur man gör allt på en webbyrå men du måste fortfarande lära känna någon på en byrå och lära dig hur byrån tjänar pengar innan du kan bli anställningsbar. En fördel med att gå en riktig utbildning är att den både kan ge dig kunskapen och kontakterna. Du kan göra exjobb, praktik och nätverka på ett naturligt sätt. Den är en möjlig inkörsport till ett bra jobb på en webbyrå.